Skip naar de inhoud

Nieuwe film ‘Bomen op mijn land’ toont het potentieel van agroforestry in West-Europa

Het integreren van bomen en struiken in hun bedrijf vormt voor veel agroforestry boeren een bron van inspiratie om natuur en landbouw dichter bij elkaar te brengen. Het samenkomen van deze elementen brengt hun niet alleen voldoening, maar levert ze ook tastbare voordelen die zowel de duurzaamheidprestaties als de economische veerkracht van hun agrarische bedrijf versterken. Hoe kunnen we agroforestry benutten om deze doelen te bevorderen? Voorlopers op het gebied van agroforestry wijzen de weg in de nieuwe film 'Bomen op mijn land'.

Filmmaker Joris van der Kamp ging in opdracht van LNV met zijn camera op pad om pioniers op het gebied van agroforestry in België en Noord-Frankrijk te volgen. Gedurende vier seizoenen documenteerde hij hoe robuuste productieve landbouwsystemen kunnen bijdragen aan het herstel van biodiversiteit, voedselzekerheid en een betere levenskwaliteit.  De film schetst een levendig portret van deze bijzondere boerenfamilies die elk op hun eigen manier de principes van agroforestry toepassen  om zo hun steentje bij te dragen aan de landbouwtransitie.

Op 19 april wordt de film met de titel 'Bomen op mijn land' in première vertoond in de Verkadefabriek in Den Bosch.

 

Bekijk de trailer hier

 

De Hoofdrolspelers

 
La Ferme Plaine de Vie

Dit prijswinnende akkerbouwbedrijf met rijenteelt, verwerkt het grootste gedeelte van de akkerbouwproducten zelf. Maak kennis met broer en zus Sylvain en Inès Deraeve, die elke dag met volle passie en toewijding de principes van agroforestry tot leven brengen op hun prachtige akkerbouwbedrijf in Bayonvillers, Noord-Frankrijk. Op hun uitgestrekte 42 hectare land verbouwen ze diverse gewassen, zoals granen, koolzaad, zonnebloemen, boekweit, peulvruchten en gras-klaver. Een groot deel van deze gewassen wordt door Inès verwerkt tot meelproducten, brood, pasta en droogwaren goederen in de ambachtelijke bakkerij op het bedrijf zelf. . Door het toepassen van Agroforestry besparen zij op energiekosten. Zij verwachten op termijn kwaliteitshout te kunnen leveren.

Ferme du Bout du Breuil

De melk- en vleesveehouderij van Guillaume Fouble en zijn melk- en vleesveehouderij in Hermelinghen, Noord-Frankrijk, beslaat maar liefst 70 hectare grasland, aardappelvelden, snijmais en graangewassen. Hier zet Guillaume zich met hart en ziel in voor zijn 40 melkkoeien, waarvan de melk via een coöperatie wordt verkocht. Ook heeft hij 60 vleesrunderen, waarvan jaarlijks zo'n 16 à 17 dieren geslacht worden en het vlees verkocht wordt via de eigen boerderijwinkel en via lokale afnemers. Guillaume's motivatie om hagen te planten is meervoudig. Hij streeft niet alleen naar zelfvoorziening op het gebied van houtsnippers, maar zet zich ook in voor het welzijn van zijn koeien door schaduwrijke plekken te creëren. Ook eet vee graag van bladeren en twijgen, dit hoort bij hun natuurlijke gedrag. Bovendien krijgen ze hiermee (medicinale) micronutriënten binnen die in hun rantsoen kunnen ontbreken. Daarnaast zet hij zich in voor het verrijken van de biodiversiteit en het verbeteren van de bodemkwaliteit op zijn land.

De Woudezel

Ontdek het verhaal van Diderik Clarebout, een ware pionier in de ecologische landbouw die in de film laat zien hoe hij letterlijk en figuurlijk de vruchten plukt van zijn voedselbos in Houthulst, West-Vlaanderen, België. Zijn bedrijf beslaat een totale oppervlakte van 6 hectare, waarop hij in 2008 begon met de eerste aanplant van zijn voedselbos. De Woudezel heeft verschillende systemen, namelijk: agroforestry systemen, traditionele boomgaarden, romantische voedselbossen en rationele voedselbossen. In de film deelt Diderik zijn passie en kennis over deze diverse agroforestry systemen, die niet alleen bijdragen aan een ecologisch evenwicht, maar ook een overvloed aan eetbare gewassen voortbrengen.

 

Van links naar rechts: Inès en Sylvain Deraeve, Diderik Clarebout, en Guillaume Fouble.
 

In première

De filmpremière van "Bomen op mijn land" vindt op 19 april plaats in de Verkadefabriek. De première is exclusief voor genodigden. We hopen dat we met deze film zoveel mogelijk geïnteresseerden kunnen bereiken.  Na de première gaan we ‘on tour’en zal de film bij verschillende provincies vertoont worden. Meer informatie hierover volgt. Hou de website en Social Media in de gaten! Of meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Over Agroforestry

Onder agroforestry wordt het inpassen van bomen en struiken binnen de landbouw verstaan. Dit kan op verschillende manieren; van het aanleggen van rijenteelt van vruchtleverende bomen in akkerbouwbedrijven tot het inpassen van voederhagen voor de veehouderij. Agroforestry biedt een kans om robuuste productieve landbouwsystemen te realiseren. Systemen die door hun interne diversiteit economische risico’s spreiden en tegelijkertijd beter bestand zijn tegen onder meer de effecten van klimaatverandering. Daarbij kunnen ze tal van ecosysteemdiensten leveren. Sommige agroforestrysystemen hebben in de praktijk al laten zien dat ze productiever kunnen zijn dan monoculturen. Hoe diverser het systeem, hoe groter de kans dat maar een klein deel van de potentiële oogst zal lijden onder de onvermijdelijke ziekten, plagen en extremer weer.