Skip naar de inhoud

Melkveehouder Jan Willem Breukink

man en vrouw bij koeien op boerderij

Jan Willem Breukink is melkveehouder op een gangbaar én natuurinclusief melkveebedrijf in Brummen, Gelderland. Al tweehonderd jaar woont en werkt de familie Breukink op deze plek.  

"Mijn vader is vanaf begin 1980 aan de slag gegaan, kocht het bedrijf naast de ouderlijk terpboerderij en groeide naar ruim 140 melkvee. Door het project Ruimte voor de Rivier in 2015 is dat bedrijf weg en konden we vlak achter de oude terpboerderij een nieuw melkveebedrijf bouwen. Hier is ruimte voor 190 melkkoeien, zonder jongvee."

Door de jaren heen is de interesse van Jan Willem voor de bodem enorm gegroeid. Hij streeft naar een bodem in balans. ‘’Bomen leveren een functionele bijdrage aan een gezonde bodem en actief bodemleven. Op dit moment zijn er hazelnoten en walnoten aangeplant op het erf en de huiskavel.’’  

Jan Willem ziet ook veel waarde in voederbomen. Melkvee wil graag ook verticaal eten door bomen en struiken te snoeien. Deze bomen leveren sporenelementen voor het melkvee, en dragen zo bij aan het dierenwelzijn.