Ospel
Agroforestry toepassingen binnen een AARDS paradijs
In het Ospelse peeldorp runt Thamar Bovend’Eerdt een veelzijdig agrarisch bedrijf met verschillende vormen van agroforestry. Thamar is van oorsprong gezondheidswetenschapper en onderwijskundige en is in 2013 gestart met de herinrichting van zijn ouderlijk bedrijf. Daar wordt op ruim 6 hectare grond verschillende agro-ecologische activiteiten toegepast met als doel een stukje natuur te regenereren om zo vitale producten te maken. Daarvoor worden principes gebruikt uit de permacultuur en agroforestry.Op de huiskavel staat een hoogstamboomgaard met een grote variatie aan producten; traditionele appel- en peersoorten, mispels, nashi-peren, moerbeien, kweeperen en noten. In de laag onder die bomen staat een strokenteelt van verschillende soorten siergewassen die naar de bloemenveiling gaan. Hier zijn bewust soorten gekozen die in de volle grond blijven en binnen het agroforestry-systeem passen. Wanneer de snijheesters worden geruimd vanwege ouderdom, worden op die plekken tegenwoordig veelal eetbare bessenstruiken aangeplant. Op een aantal andere plekken wordt de boomgaard ingericht om dieren in het systeem te kunnen integreren.
Op een ander perceel zijn tamme kastanjebomen in brede rijen geplant. De aanvankelijke ruimte wordt nu nog opgevuld met amandelstruiken, bessenstruiken en siergewassen die in de toekomst plaats zullen maken wanneer de tamme kastanjebomen uitgroeien tot volwassen bomen.
Het fruit en de noten worden zelf verwerkt in een professionele voedselverwerkingsruimte op de boerderij. Door middel van een variatie aan verwerkingsmachines worden hier onder andere vruchtsappen, vruchtenspreads en notenpastas gemaakt. Ook wordt fruit voor derden verwerkt en worden er workshops georganiseerd. Het merendeel van de producten wordt verkocht in een winkel waar lokaal en ecologisch geproduceerd de maat voert.
Om tot een duurzame verandering te komen zet AARDS in op verbinding. Verbinding van relaties binnen de lokale gemeenschap, van de boer in de gemeenschap, van vitaal voedsel en natuur met mensen. Daarom organiseren ze ook op-maat-gemaakte educatieve programma’s voor basisscholen.