Eerbeek
Voedselbos Eerbeek
Voedselbos Eerbeek ligt net buiten Eerbeek en is een afwisselende, natuurrijke plek waar niet alleen veel groeit, maar waar ook eetbare gewassen worden verbouwd. Sinds 2021 zijn hier de eerste 2000 bomen en struiken geplant. Daarvoor was het terrein een maisakker. Initiatiefnemer Henk Hendriks, geboren op 10 kilometer ten noorden van deze locatie, wil voedsel op een duurzame manier verbouwen – zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. In plaats daarvan zorgen vogels, roofinsecten, mollen en egels voor natuurlijke plaagbestrijding.
Voedselbos Eerbeek voorziet consumenten van vers fruit en noten via een CSA-abonnement (Community Supported Agriculture) in de periode van eind mei tot half oktober. Het bos voldoet aan de minimumeisen van de Green Deal Voedselbossen. De aanplant gebeurt in fases om risico’s te spreiden, en inmiddels begint de productie op gang te komen. Consumenten kunnen via hun abonnement zelf oogsten.
Daarnaast werkt Voedselbos Eerbeek samen met IJsselmarke, een coöperatie in oprichting, om biodiversiteit en het landschap te versterken. De focus ligt op het produceren van eerlijk en smakelijk voedsel voor de korte keten. Producten worden via andere leden van de coöperatie ook los verkocht. Het doel is dat het voedselbos vanaf 2030 een inkomen genereert voor twee dagen per week.
Meer weten?
Henk Hendriks
Directeur en eigenaar Voedselbos Eerbeek
hendriks.henk@outlook.com
https://www.voedselboseerbeek.nl/