Skip naar de inhoud

Agroforestry op de kaart: dit zijn de top-5 baanbrekende initiatieven van 2023

In de opmars naar een duurzame economie omarmen steeds meer Nederlandse ondernemers agroforestry als een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering. Als erkenning voor deze inzet organiseert MVO Nederland namens het Agroforestry Netwerk Nederland de verkiezing ‘Agroforestery baanbreker van het jaar’. Een panel van vijf experts op het gebied van agroforestry selecteerde onlangs de top vijf van meest baanbrekende initiatieven uit alle inzendingen. Deze baanbrekende ondernemers introduceerden diverse vormen van agroforestry en lieten daarmee zien welke positieve effecten voor het Nederlandse boerenbedrijf en boerenlandschap dit kan opleveren.

Van voederhagen voor koeien tot windbrekende hagen in de akkerbouw en fruit- of notenbomen die schaduw bieden op grasland: deze pioniers dienen niet alleen als bewijs van de ecologische voordelen van agroforestry, maar laten ook zien dat het een rendabele onderneming kan zijn. Hun innovatieve benaderingen inspireren anderen om zich aan te sluiten bij deze groeiende beweging van duurzame landbouw in Nederland.

 

Top-5 baanbrekende agroforestry initiatieven

Deze ondernemers hebben agroforestry met durf en overtuiging geïntegreerd in hun bedrijfsactiviteiten:

  • Het Agroforestry collectief Kuinderbos bestaat uit drie melkveehouders die met zaailingen uit het bos windhagen hebben geplant in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer. Hierdoor grazen hun koeien nu als natuurbeheerders in het bos.
  • Schevichoven bewijst de haalbaarheid van regeneratief en financieel gezond boeren met permacultuur. Ze creëren onder andere een natuurlijk bosrand-systeem en werken samen met Boerschappen om producten via de korte keten af te zetten.
  • AARDS produceert bloemen, siertakken, fruit en noten via agroforestry, waarbij het vee tussen de bomen en struiken graast. Ze verkopen deze producten direct en verwerken ze tot jam of sap. Daarnaast organiseren ze educatieve activiteiten.
  • De Kwaalburgse Hoeve focust al tien jaar op het biologisch produceren van walnoten, hazelnoten en kastanjes, waarmee ze het grootste aaneengesloten agroforestry-perceel van Nederland hebben. Ze verkopen de noten aan consumenten en leveren biologisch gras aan een lokale melkveehouder.
  • Bloemenweidemelk combineert melkvee en bomen, waardoor de boerderij fruit, noten, melk, vlees en kruiden verkoopt. Omwonenden spelen een actieve rol in het meedenken, financieren en meehelpen met oogsten op de boerderij.

 

Jury onder de indruk: agroforestry bloeit bij Nederlandse ondernemers

De jury was positief verrast door de diversiteit van de 25 ingediende initiatieven. Dit wijst erop dat agroforestry leeft in Nederland en dat ondernemers steeds creatiever worden in het integreren van duurzame praktijken. De jury bestaat uit koplopers op het gebied van agroforestry:

  • Michaela van Leeuwen, Nederlandse Notenvereniging & LTO
  • Wouter van Eck, Building Balance & Nieuwe Bodem
  • Jasper van den Munckhof, Building Balance & Nieuwe Bodem
  • Matthijs Boeschoten, Wijland
  • Xavier san Giorgi, Weerwoud

 

“Mooi om nog altijd verrast te worden door de diversiteit van agroforestry die de 25 inschrijvingen goed weergeven.”

Jurylid , agroforestry verkiezing

 

“Top vijf zijn stuk voor stuk baanbrekende initiatieven die met durf en overtuiging agroforestry in hun activiteiten hebben omarmd.”

Jurylid, agroforestry verkiezing

 

“Baanbrekers hebben een verfrissende andere kijk, "we zijn gegroeid van 68 naar 50 koeien.”

Jurylid, agroforestry verkiezing

 

Agroforestry werkt met de natuur

De agroforestry-initiatieven tonen een verrassende diversiteit ondernemers. Ze verdienen op verschillende manieren geld én leveren daarbij aanzienlijke natuurwaarden aan het milieu. Dat de acceptatie van agroforestry in Nederland groeit is een positieve ontwikkeling voor duurzame landbouw.

 

Benieuwd naar de winnaars? Ontdek het tijdens het Agroforestry Netwerk Nederland jaarevent.

De Agroforestry baanbrekers van het jaar winnen een tweedaagse trip naar toonaangevende Europese agroforestrybedrijven. Wil je meer weten over deze inspirerende initiatieven? Meld je dan aan voor het online evenement op dinsdag 5 december, waar de jury twee winnaars uit de top-5 bekendmaakt.

 

Ik meld me aan

 

MVO Nederland organiseert de agroforestry verkiezing namens Agroforestry Netwerk Nederland.