Skip naar de inhoud

Boeren en Bodem: Een Agroforestry Pionier in het Van Abbemuseum

Op zaterdag 15 juni is in het Van Abbemuseum in Eindhoven de grote thematentoonstelling "Soils" geopend. Een van de hoogtepunten van deze tentoonstelling is de expositie "Koe en Landschap" van de Nederlandse kunstenares Wapke Feenstra. Hier worden vijf Brabantse (melk)veehouders geportretteerd in een grote museumzaal, waar zij hun verhalen delen over hun band met de grond en het veranderende boerenlandschap.

Een bijzondere bijdrage komt van agroforestry pionier John Heesakkers van Janmiekeshoeve in Mariahout. In een indrukwekkende video vertelt John over zijn inspirerende transitie van melkveehouder naar bosboer, waarin agroforestry centraal staat. Zijn verhaal biedt een uniek inkijkje in de mogelijkheden en voordelen van deze duurzame landbouwmethode.

Als bezoeker van het museum kun je niet alleen luisteren naar de verhalen van deze boeren, maar ook de producten van hun boerderijen kopen via een automaat in de hal van het museum. Dit initiatief verbindt kunst en landbouw op een tastbare manier, en benadrukt het belang van een directe relatie met onze voedselbronnen.

Over Soils

De tentoonstelling "Soils" richt zich op de fundamentele rol van de bodem in ons leven. Het is niet alleen de plek waar onze voorouders leefden, maar ook waar toekomstige generaties hun bestaan zullen opbouwen. De bodem is de schakel tussen verleden, heden en toekomst en de bron die ons voedt. Maar deze relatie tussen mens en aarde is vaak gespannen, door problemen als gronduitputting, overproductie, landroof en (arbeids)exploitatie.

"Hoe kunnen we opnieuw aarden in onze omgeving?" en "Hoe helpt dit ons om opnieuw verbinding met elkaar aan te gaan?" zijn centrale vragen in deze groepstentoonstelling. Internationale kunstenaars, ontwerpers, boeren en activisten werken samen aan het kweken van meer empathie voor onze gronden. "Soils" nodigt ons uit om na te denken over onze relatie met de aarde en inspireert ons om duurzamer en bewuster met onze omgeving om te gaan.

 

Lees meer over de tentoonsteling