Skip naar de inhoud

Gezocht: projectideeën voor de ontwikkeling van Agroforestry

Landschap met bomen

Heb je een idee voor een kortdurend project dat agroforestry verder kan helpen, maar loopt dit vast op financiering? Vanuit het Agroforestry Netwerk Nederland kunnen we dit jaar enkele ideeën financieel ondersteunen. Het gaat om kleine bedragen, waarmee we een groot effect teweeg willen brengen. Lees hieronder meer over de voorwaarden. 

Het borrelt en het barst van de ideeën en initiatieven rondom agroforestry, maar er zijn ook een heel aantal kennishiaten waarop we met elkaar antwoorden willen gaan formuleren. Vandaar dat we vanuit het Agroforestry Netwerk Nederland 30% van ons ‘budget voor extra opdrachten’ willen benutten voor het financieren van voorstellen die een bijdrage leveren aan, of die toewerken naar een antwoord op een van de recentelijk geïnventariseerde kennishiaten[1]. Het mooiste zou zijn als de ideeën en voorstellen vanuit een multidisciplinaire benadering vorm gegeven kunnen worden.  

Er is een totaal budget van € 25.500,- ex. BTW (€ 30.855,- incl. BTW) beschikbaar om kleinschalige agroforestry projecten te ondersteunen. Onze gedachte is om dit budget te verdelen, afhankelijk van het totale aantal voorstellen die we binnenkrijgen. De voorstellen zullen onafhankelijk worden beoordeeld binnen ons kernteam. De initiatieven die op de korte termijn de meeste impact kunnen maken in het verhelderen van een of meerdere kennishiaten kunnen vanuit dit initiatief financiële ondersteuning ontvangen. Naast de bijdrage van het project aan een of meerdere kennishiaten, wordt er tijdens de beoordeling gelet op de volgende selectiecriteria: 

  • De toegevoegde waarde van het project aan Agroforestry in Nederland
  • Eventuele samenwerkingsverbanden 
  • De mate van bruikbaarheid en brede toepasbaarheid in Nederland
  • Vernieuwing en creativiteit 

De aanvraag kan worden gedaan door onderstaand aanvraagformulier in te vullen en op te sturen. Dit kan tot 17 mei. Uiterlijk 27 zullen we laten we weten welke kleinschalige projecten ondersteund kunnen worden met het beschikbare budget. Hierna kunnen de projecten aan de slag met de uitvoering! De uitvoering van het project zal in zijn geheel 6 maanden in beslag nemen. Uiterlijk 1 december dient het project afgerond te zijn.

We hopen inspirerende en uitdagende onderzoeksvoorstellen te ontvangen. Zodat we met elkaar gericht weer een stapje verder kunnen komen in de doorontwikkeling van het thema agroforestry! Voor vragen kun je een email sturen naar agroforestrynetwerk@rvo.nl

Aanvraagformulier!


[1] De kennishiaten rondom agroforestry vallen onder de volgende categorieën: 

  • Systeemontwerp en praktijk
  • Kwantificeren ecosysteemdiensten
  • markt en producten
  • Sturing
  • Faciliteren transitieprocessen

Bovenstaande categorieën en bijbehorende kennishiaten worden nader gedefinieerd in het volgende artikel: Louis Bolk Instituut (2023) - Onderzoek naar Agroforestry in Nederland. Inventarisatie voor een gedragen onderzoeksagenda. Programmeringstudie Agroforestry (louisbolk.nl)