skip-to-main-content

Doe mee aan onderzoek naar barrières in de adoptie van agroforestry

bomen in weiland met koeien

Het integreren van bomen in landbouw kan veel voordelen opleveren, zoals het verhogen van biodiversiteit, bodemherstel en bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Toch wordt agroforestry op dit moment minimaal beoefend in Nederland, en bestaat de landbouw grotendeels uit monoculturen (het verbouwen van 1 of enkele gewassen of het houden van vee). 

Om meer inzicht te krijgen in de barrières die agrariërs ondervinden in de adoptie van agroforestry, doet Marjolijn Heslinga voor haar afstudeeronderzoek kwalitatief onderzoek. Voor dit onderzoek is ze op zoek naar boeren om een interview bij af te nemen. Dit mag fysiek of online, tijdsduur in overleg maar het liefst circa 60 minuten. Dit zijn boeren die (nu nog) monoculturen beoefenen, tot boeren die in transitie zijn naar een agroforestry systeem, tot boeren die al ervaren zijn met agroforestry. De interviews starten eind september/begin oktober.

De inzichten van dit onderzoek kunnen boeren helpen in de transitie en bijdragen aan het verbeteren van beleid voor duurzame voedselproductie in Nederland. Wil jij Marjolijn helpen met haar onderzoek? Mail dan naar marjolijnheslinga@live.nl

In de video hieronder presenteert Marjolein haar onderzoeksvoorstel naar agroforestry.