Skip naar de inhoud

Nieuwe online tool en factsheets beschikbaar: Ontdek de juiste boom op de juiste plek

Met veel enthousiasme beginnen honderden boeren aan agroforestry, maar welke boomsoort is nu het best geschikt en waar moet je op letten? Om daar snel inzicht in te geven, hebben we een tool ontwikkeld. Deze tool is in opdracht van het Agroforestry Netwerk Nederland ontwikkeld door Jade Reforestry, Stichting Reegeneratie, het Louis Bolk Instituut en Hogeschool Van Hall Larenstein.

Het project ‘De Juiste Boom op de Juiste Plek’ biedt een praktisch instrument om geschikte boom- en struiksoorten te kiezen voor diverse agroforestry-systemen, rekening houdend met verschillende bodemtypes en grondwaterstanden. We zijn verheugd aan te kondigen dat de bijbehorende factsheets en online tool nu beschikbaar zijn! De tool is te raadplegen via de Kennisbank van Agroforestry Netwerk Nederland.

 

Bekijk de factsheets en de online tool

 

Deze online tool is ontwikkeld op basis van een grondige analyse van meer dan 90 verschillende boom- en struiksoorten. Gebruikers kunnen in deze interactieve tool specifieke bodemtypes en grondwaterstanden invoeren, evenals hun beoogde economische doelen. Op basis hiervan presenteert de tool een selectie van de meest geschikte soorten. Aan de tool zijn factsheets gekoppeld over boomsoortkeuze per waterstand en grondsoort. Deze zijn hier te raadplegen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er altijd uitzonderingen zijn op de regel, en dat er nog steeds discussie bestaat over het gebruik van bepaalde soorten en cultivars. Bodemtype en grondwaterstand zijn niet de enige factoren die het succes bepalen; daarom is het raadzaam om de keuze van soorten voorafgaand aan implementatie te bespreken met een specialist uit jouw regio