Skip naar de inhoud

Oproep: Wil je een team van 5 studenten aan het werk zetten om je eigen bedrijf te (her)ontwerpen?

Onderdeel van het WUR college Ecological Design and Permaculture, wat loopt van 12 mei tot 6 juni 2025, 4 weken voltijds, is een ontwerp opdracht van 3 weken. We willen dat graag doen in de praktijk, met ‘echte’ boeren (m/v) of landeigenaren en op ‘echte’ bedrijven of stukken grond. De praktijk is de beste leeromgeving voor studenten. En boeren kunnen absoluut iets opsteken van de kennis, de creativiteit en de energie van studenten!

De (internationale) studenten teams krijgen de opdracht om een bedrijf of een stuk grond te (her)ontwerpen met behulp van de Permacultuur principes. Hieronder staan in het kort de 10 Permacultuur ontwerpprincipes uitgelegd. We geven dit college nu al 10 jaar en de ervaring leert dat toepassing van de Permacultuur principes leidt tot nieuwe, betere, mooiere, productievere voedselproductie systemen en ook nog eens ecosysteemdiensten, zoals bodemvruchtbaarheid, koolstofvastlegging en gemeenschapszin, verbetert! Naast een Permacultuur ontwerp vragen we de studenten om ook een kosten-baten analyse en een implementatie plan van het ontwerp te maken. Voertaal is Engels maar er zit in elk ontwerpteam een Nederlandse student.

De 10 ontwerpprincipes van de Permacultuur zijn:

1. Juiste plaatsing van de elementen; plaats gebouwen, bomen, weiden, tuinen, vijvers enz. in een ontwerp zodat ze elkaar ondersteunen en in een logisch verband komen te staan.

2. Elk element vervult meerdere functies; niets in de natuur heeft maar 1 functie: probeer dus elk element op je bedrijf meerdere functies te geven. 3. Elke belangrijke functie (ecosysteemdienst) wordt gedragen door meerdere elementen

4. Efficiënte energieplanning; houd rekening met wind, regen, zon, helling om zo weinig mogelijk energie te gebruiken.

5. Nadruk op biologische/duurzame/regionale bronnen en grondstoffen en maak gebruik van intrinsieke eigenschappen van planten, dieren en andere elementen.

6. Energierecycling; probeer op het bedrijf zelf zoveel mogelijk kringlopen toe te passen)

7. Ecologisch intensieve complexe systemen hebben de voorkeur boden vereenvoudigde grootschalige monoculturen

8. Versnellen van successie en gebruik maken van natuurlijke processen; De natuur in Nederland ontwikkelt altijd naar een bos toe; kun je met die ‘oerkracht meewerken?

9. Diversiteit en gebruik van gildes (samenwerkingsverbanden) en intrinsiek gedrag; Hoe meer relaties er zijn tussen soorten hoe veerkrachtiger je bedrijf. De natuur zit vol met samenwerkingsverbanden (gilden) zoals N-binding, natuurlijke vijanden, bestuiving door bijen, de penswerking in een koe enz. Die gilden kunnen we meer toepassen in het bedrijf.

10. Gebruik maken van randen en overgangen; De bosrand, de waterkant, een haag zijn ecologisch zeer intensieve en productieve systemen. Kan je dat kopiëren op je bedrijf?

Interesse om mee te doen of meer weten? Neem dan contact op met:

  • Carl Timler (carl.timler@wur.nl - 06-25510358) 
  • Jonas Steinfeld (jonas.steinfeld@wur.nl).