skip-to-main-content

Project proefpercelen agroforestry Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland

Koe in weide met struiken

Wil je graag aan de slag met agroforestry, maar ben je er nog niet klaar voor om je hele bedrijfsmodel daarop aan te passen? Met de aanleg van een proefperceel kun je klein beginnen en experimenteren met de elementen van agroforestry. Het doel van het project is om een laagdrempelige manier te ontwikkelen voor een grote groep agrariërs om met agroforestry te starten en ervaringen op te doen. 

De provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland zoeken geïnteresseerde agrariërs die een proefperceel op hun terrein willen aanleggen. Een proefperceel is ca. 0,5-1 hectare (250 – 1500 bomen en struiken). Denk aan een perceel met walnoten- of fruitbomen, waar hagen en een voederboom terugkomen, die insecten nodig hebben voor de bestuiving van de bomen. Tijdens het project ontvang je, naast de boompjes, advies van experts over de soortkeuze en aantal bomen en word je geholpen bij de aanplant. In totaal worden in drie provincies vijftien proefpercelen aangelegd, waarvan vijf in Utrecht.

Het agroforestry proefpercelen project is een project van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Louis Bolk Instituut en Fruitz for Life, met als doel om de kennisbehoefte op het gebied van agroforestry verder uit te breiden. Daarom staat naast de aanleg van proefpercelen staat kennisdeling centraal: tijdens het project zullen meerdere excursies georganiseerd worden. Ook wordt de praktische ervaring die opgedaan wordt via de aanleg van ‘proefpercelen’ beschikbaar gemaakt voor een grote groep agrariërs met verschillende bedrijfsvormenin de vorm van van Do-It-Yourself-proefpakketten met bijbehorende factsheets.  

Heb je interesse om een proefperceel aan te leggen, ken je iemand voor wie dit interessant kan zijn of heb je interesse in agroforestry in het algemeen in de provincie Utrecht, Noord-Holland of Zuid-Holland? Via onderstaande links vind je meer informatie en kun je je aanmelden per provincie. 

Provincie Noord-Holland
 

Provincie Utrecht 


Provincie Zuid-Holland