Skip naar de inhoud

Word jij Agroforestry baanbreker van het jaar? Win een tweedaagse trip naar toonaangevende Europese agroforestry-bedrijven!

Koeien grazen in boomgaard

Steeds meer ondernemers starten met agroforestry als een logisch onderdeel van hun bedrijf. Inmiddels zien we dan ook veel  verschillende vormen van agroforestry die het Nederlands boeren landschap positief veranderen. Denk aan voederhagen voor koeien of windbrekende hagen in de akkerbouw.  Maar ook fruit- of notenbomen voor schaduw op grasland of in combinatie met meerdere andere productieve soorten geplant in stroken of in een bosachtig systeem. Allemaal aangeplant door baanbrekende ondernemers die simpelweg leren door te doen. Hoog tijd om deze pioniers in het zonnetje te zetten, zodat ze anderen kunnen inspireren mee te doen.

 

Zo werkt het

Ben jij een boer of ondernemer die serieus werkt aan agroforestry en een voorbeeld is voor anderen? Dan maak je zomaar kans op de titel ‘baanbreker van het jaar’. Ken je juist iemand die je deze titel gunt? Geef dan diegene op!

 

Meld hier jezelf of een ander aan

 

De categorieën van 2023

Er zijn twee categorieën waarvoor je in aanmerking kan komen: als individuele baanbreker op het gebied van agroforestry, of als baanbrekende agroforestry-samenwerking. 

 1. Agroforestry-baanbreker - De agroforestry-baanbreker is een individuele ondernemer die door zijn of haar agroforestry-ontwerp en/of -activiteiten met succes laat zien dat agroforestry wel degelijk mogelijk én waardevol is.  Hij doet dat in samenwerking met afnemers van producten zoals verwerkers of omwonenden,  of vanuit de bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit of ecologische winst voor eigen bedrijf, waterschappen, natuurorganisaties of de omliggende gemeenschap.

 2. Baanbrekende Agroforestry-samenwerking Een (regionaal) samenwerkingsverband dat producten uit agroforestry- of ecodiensten succesvol verkoopt of toekomstige afname tegen een goede prijs slim organiseert. Denk aan een groepje samenwerkende ondernemers die productie, verwerkings- en afzetmogelijkheid effectief op elkaar afstemden. Of een provinciaal praktijknetwerk agroforestry dat op een slimme manier boeren koppelt aan een grote afnemer, bijvoorbeeld op basis van contractafspraken voor toekomstige oogsten.

 Close-up van man die nieuwe boom plant

Praktische informatie

Van 14 oktober tot 12 november hebben jullie de kans om jezelf of een ander aan te melden. Het kost slechts 15 minuten van je tijd. Eenmaal opgegeven vindt er een eerste selectieronde en tweede interviewronde plaats door een jury van ondernemers en specialisten. Uiteindelijk worden de winnaars op het online jaarevenement van het Agroforestry Netwerk Nederland bekend gemaakt. De winnende baanbrekers gaan naar huis met een geheel verzorgde tweedaagse trip voor twee personen naar twee baanbrekende Europese Agroforestry bedrijven.

 
Selectiecriteria
Selectiecriteria Omschrijving
Baanbrekendheid
 • Hoe innovatief/nieuw/anders zijn de agroforestry activiteiten en/of de geinitieerde afname keten(s)?
 • Bewijzen de agroforestry activiteiten en/of de geinitieerde afname keten(s) dat iets kan, weerleggen ze gepercipieerde drempels of belemmeringen?
 • Deelt de ondernemer zijn ervaringen om anderen tot actie aan te zetten?
Implementatie
 • Is het initiatief al daadwerkelijk in de implementatie fase?
 • Zijn er inspirerende nieuwe dingen die opvallen in de (eerste stappen van) implementatie?
Natuurwaarde
 • Welke biodiversiteitswinst boven en onder de grond (gaan de) activiteiten opleveren en in welke mate per hectare? Wordt dit gemeten en zo ja, hoe? Wat is de diversiteit in aangeplante gewassen?
 • Hoe natuurlijk en zelfvoorzienend is de operatie, wat is de afhankelijkheid van externe (kunstmatige) inputs?
Maatschappelijke waarde
 • Welke waterkwaliteit/beheer, koolstofvastlegging, sociale inclusie of andere maatschappelijke bijdrage (gaan) de activiteiten opleveren en in welke mate per hectare?
Verdienvermogen
 • Welke slimme besparing van tijd, kosten of vorm van inkomen (gaan) de activiteiten opleveren en in welke mate per hectare?
 • Is er een interessante vorm gevonden om de opstartfase van plant tot productiviteit te financieren, te versnellen of uitval te minimaliseren?
Schaalbaarheid
 • Zijn de activiteiten op te schalen of repliceerbaar?
 • Zijn opgebouwde afname ketens ook door andere agroforestry ondernemers te gebruiken of kopieerbaar? 
Samenwerking
 • In welke mate is er een vorm van samenwerking met (toekomstige) afnemers van producten of ecowaarden opgestart die leerzaam is voor mede boeren of ondernemers?
 
De juryleden
 • Michaela van Leeuwen, agroforestry ondernemer en voorzitter van de Nederlandse notenvereniging
 • Wouter van Eck, agroforestry ondernemer en bestuurslid van stichting Voedselbosbouw Nederland
 • Jasper van den Munckhof, agroforestry ondernemer en programmamanager Building Balance
 • Matthijs Boesschoten, programmaleider innovatie & inspiratie bij stichting Wij.land
 • Xavier san Giorgi, agroforestry ontwerper en voorzitter stichting Weerwoud

 

Nog even de belangrijke data op een rij

 • Aanmeldingsperiode: 14 oktober - 12 november

 • Bekendmaking 5 Beste Initiatieven: 20 november

 • Prijsuitreiking: 5 december tussen 14:00 en 16:00 uur, tijdens ons online jaarevenement

 

Meld jezelf of een ander aan en geef dat voorbeeld voor anderen!

 

Meld hier jezelf of een ander aan