Skip naar de inhoud

WUR-Project: Integrated biomonitoring to assist sustainable land use transitions

luchtfoto van voedselbos ketelbroek

Integrated biomonitoring to assist sustainable land use transitions is een tweejarig WUR-project waarin wordt gericht op het samenbrengen van innovatieve en conventionele methoden voor het meten van biodiversiteit. De verwachting is dat de inzet van nieuwe technieken zoals eDNA, AI en drones het mogelijk maakt om veldinventarisaties flink op te schalen.

Het doel is om te testen hoe zulke methoden elkaar aanvullen in een zo effectief en haalbaar mogelijk monitoringsplan. Op die manier hoopt WUR een manier te vinden om snel meer gegevens te verzamelen over de effectiviteit van nieuwe landbouwmethoden voor bescherming en herstel van biodiversiteit, en zo bij te dragen aan een snellere transitie naar een natuur-positieve landbouw.

Onderzoek in voedselbos Ketelbroek

Binnen dit project gaan onderzoekers deze uitdaging aan voor één testsysteem, het goed ontwikkelde voedselbos Ketelbroek. Dit wordt gedaan omdat voedselbossen niet alleen veelbelovend zijn voor voedselproductie, maar ook voor andere ecosysteemdiensten als biodiversiteitsvergroting en klimaat-adaptatie en mitigatie.

De onderzoekers gaan nadrukkelijk op zoek naar synergie met lopende monitoring-initiatieven, experts, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers. Dit om gebruik te kunnen maken van bestaande ervaringen, maar ook om te zorgen dat de data die ze in de komende twee jaar generen zo aanvullend mogelijk zijn, en te zorgen dat de wijze waarop ze monitoringsgegevens presenteren (in een digitaal platform) zo goed mogelijk bij de behoeften aansluit.

 

Infographic van beoogd monitorschema

Meer weten?

Neem dan contact op met Arjen de Groot of Jeroen Kruit.