skip-to-main-content

Boeren gezocht voor verkenning Paulownia in agroforestry

Akker met gewas in stroken afgewisseld met bomen

Vanuit de werkgroep Verdienmodellen zijn we op zoek naar 3 boeren die geïnteresseerd zijn om aan de slag te gaan met de teelt van Paulownia als onderdeel van agroforestry. 

 

Wat is Paulownia?

Paulownia is een van de snelst groeiende bomen ter wereld. Deze boomsoort bereikt binnen 8 tot 10 jaar indrukwekkende volumes en lijkt daarmee geschikt om aan te planten op landbouwgrond in een bosbouw of agroforestrysysteem. Paulowniahout is licht, sterk, duurzaam en rotbestendig. De Paulownia soorten die worden toegepast in de houtteelt zijn niet invasief. 

De verkenning van paulowniateelt in Nederland werkt met steriele cultivars. Dit zijn onvruchtbare bomen die enkel vegetatief vermeerderen. Het gebruik hiervan is van belang omdat Paulownia tomentosa invasief is in Nederland. De zaden kunnen zich vele tientallen meter verspreiden. De huidige uitbreiding van de soort is vooral in stedelijke omgeving en infrastructuur. De verwachting is dat de soort zich in de nabije toekomst sterk kan uitbreiden. Bij warme zomers en milde winters kan de soort zich beter handhaven in Nederland. 

 

Waarom Paulownia?

Door de goede kwaliteit van het hout wordt het gebruikt voor verschillende hoogwaardige doeleinden, waaronder meubels, bouwmaterialen en isolatiemateriaal. De potentie van deze boomsoort als Nederlandse bio-based grondstof voor bouwmateriaal is groot. Naast veelbelovende hoge productie is van de Paulownia bekend dat deze de (als gastheer voor insecten) de biodiversiteit en de bodemkwaliteit kan bevorderen. In korte tijd wordt veel koolstof vastgelegd, wat veel potentie heeft voor CO2-certificaten. Het snoei- en blad materiaal is voedzaam voor vee. 

Inspiratie

Om een beeld te krijgen van de teelt, en de mogelijkheden van deze boom in een agroforestrysysteem kun je hier twee voorbeelden bekijken. Kijk voor inspiratie naar deze boer die 15 hectare Paulownia heeft aangeplant. Of kijk naar deze boer die Paulownia combineert met vee.

 

   

Oproep

Om de potentie en mogelijkheden van Paulownia te ontdekken zijn wij opzoek naar 3 boeren die bereid zijn om Paulownia in een agroforestrysysteem aan te leggen. Samen willen we de mogelijkheden van deze boom verder verkennen.

Contact

Ben je serieus geïnteresseerd om samen te verkennen wat de mogelijkheden voor je zijn, of heb je vragen over dit initiatief? Neem dan contact op met Dieter Mullemeister via onderstaande contactgegevens. Je ontvangt dan een advies met financiële doorrekening op hoofdlijnen. Op basis van bodeminformatie worden de mogelijkheden bepaald. Hierna wordt bekeken hoe eventueel tot realisatie kan worden overgegaan.

Mail: info@paulownianetwerk.nl t.a.v. Dieter Mullemeister 

Telefoon: 06-41164941

Website: www.paulownianetwerk.nl