Skip naar de inhoud

Succesvolle Première 'Bomen op mijn land': inspiratie, enthousiasme en het potentieel van agroforestry

Buiten regent het pijpenstelen, binnen in de bioscoopzaal straalt de zon en is de positieve energie voelbaar.

Op 19 april was de première van de film ‘Bomen op mijn land’ in Verkadefabriek in Den Bosch.

‘Bomen op mijn land’ schetst in vier seizoenen een levendig portret van drie bijzondere boerenfamilies uit België en Frankrijk, die elk op hun eigen manier de principes van agroforestry toepassen. Zij delen in woord en beeld hun ervaringen door de vier seizoenen heen.

Nadat de hoofdrolspelers onder een wervelend applaus verwelkomd werden, nam dagvoorzitter Hendrik Hoeksema het woord om alle gasten welkom te heten. Als bestuurder van ZLTO, geeft hij aan dat het integreren van bomen en struiken niet alleen voordelen oplevert voor de economische veerkracht van een agrarisch bedrijf, maar vooral ook leidt tot werkplezier bij ondernemers.

De Directeur Generaal Agro van het Ministerie van LNV, Marten van der Wal, spreekt zijn waardering uit naar alle pioniers die de stap naar agroforestry durven te zetten. Hij hoopt dat deze pioniers een voorbeeld zullen zijn voor andere agrarische ondernemers die overwegen deze stap te zetten.

Joris van der Kamp, producent en regisseur van de film, vertelt vol lof over zijn team. Daarnaast beschrijft hij hoe hij zelf op zoek was naar een boerenbedrijf maar uiteindelijk toch filmproducent is geworden. Zijn talent om samen met zijn team zo dicht ‘op de huid’ van de nuchtere Vlaamse en Franse boeren te zitten, heeft geresulteerd in deze inspirerende film.

De film wordt vervolgens formeel geopend. Marten van der Wal en Joris ven der Kamp knippen het lint gezamenlijk door. De zaal gaat ontspannen achterover zitten en geniet van de prachtige beelden van akkers, weilanden en natuurlijk bomen en struiken.

Na afloop vraagt Hendrik Hoeksema een eerste reactie van Jannemarie de Jonge, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Ze is onder de indruk van film en geeft aan dat ze heel graag de film wil delen met andere Rijksadviseurs. Ook aan Jade Koops, eigenaar van kwekerij Jade Reforestry en leverancier van de mooie bomen en struiken die op het podium staan, werd om een eerste reactie gevraagd. Zij vond de ervaringen van de boeren met het onderhoud herkenbaar en was blij om zulke mooie voorbeelden te zien van hoe het is in de praktijk.

Onderzoeker bij de WUR Maureen Schoutsen heeft tijdens de filmopnamen de twee Franse bedrijven onder de loep genomen en onderzocht wat de houtige gewassen op kunnen leveren. Zij vertelt over de verschillen met Nederland en over de mogelijkheden voor de Nederlandse boeren. Iedereen kan na afloop een exemplaar van factsheet 15 “Drie bedrijven met agroforestry in Frankrijk en Duitsland; wat levert agroforestry op?” mee naar huis nemen.

Uiteraard komen de hoofdrolspelers zelf ook aan het woord. Vol energie vertellen ze over de keuzes die ze gemaakt hebben om tot deze mooie bedrijven te komen. De tegenslagen die ze hebben gehad in bijvoorbeeld de wet- en regelgeving. Ook vertellen ze over de positieve punten die ze ondervinden met betrekking tot biodiversiteit en het werkplezier. Het publiek heeft ook de gelegenheid om vragen te stellen aan de boeren en aan Joris. Dit alles wordt vertolkt door Ceriel Lucker, senior beleidsmedewerker van LNV en Sander van Holsteijn, Agroecoloog.

Aan het eind van het plenaire deel worden Hendrik Hoeksema, Joris van der Kamp, Maureen Schoutsen, Raymond Hartman (cinematografie), Sander van Holsteijn , Rémi Féraut (tolk), Ivo Broekhuizen (eindredactie), Sandra Erkelens (eindredactie RVO en organisatie première), alle hoofdrolspelers en alle andere mensen die deze film en de première tot zo’n mooi resultaat hebben weten te brengen, nogmaals bedankt door Ceriel Lucker.

De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel waar alle ideeën om deze film te verspreiden besproken worden. Heb je na het lezen van dit bericht ideeën hoe we deze film nog verder kunnen verspreiden of hoe we het enthousiasme rondom agroforestry nog verder kunnen brengen, laat het ons dan weten via emailadres: agroforestrynetwerk@rvo.nl

In 2024 zal de film op verschillende evenementen in het land te zien zijn. Kijk hier voor meer informatie over de film.